Electrocardiogram met inspanningsproef

Wat is een elektrocardiogram met inspanningsproef?

Een inspanningstest of ergometrie is een onderzoek waarbij er een filmpje wordt gemaakt van het hart tijdens inspanning. Dergelijk filmpje wordt ook een elektrocardiogram genoemd (ECG). Het hart is een spier die continu samentrekt onder invloed van een elektrische prikkel. Deze elektrische prikkels zijn niet voelbaar maar kunnen wel geregistreerd worden via een ECG-apparaat. De elektrische activiteit van het hart kan zo worden weergegeven in een soort grafiek met golvende lijnen. Een arts kan een ECG nemen om bepaalde hartaandoeningen op te sporen. Sommige van deze aandoeningen zijn enkel zichtbaar op het ECG wanneer het hart extra belast wordt.  

Doel:

  • Zuurstoftekort tijdens de inspanning opsporen (vernauwing kransslagaders);
  • Hartritmestoornissen tijdens inspanning opsporen;
  • Fysieke conditie evalueren.

De resultaten van de test kunnen ook gebruikt worden door een kinesist of bewegingscoach om een persoonlijk trainings –of oefenschema op te stellen.

Voorbereiding?

Draag gemakkelijke kledij en schoenen. Neem voor het onderzoek geen zware maaltijd.

Hoe verloopt het onderzoek?

In de meeste ziekenhuizen en onderzoekcentra wordt een ergometrie uitgevoerd op hometrainer. Voor de start van het onderzoek wordt er vaak al een ECG gemaakt in rust. Daarna begint de test.

  • Je neemt plaats op de hometrainer, het bovenlichaam ontkleed;
  • Er worden elektroden geplaatst op de borst en rug en er wordt een bloeddrukmeter aangebracht op de bovenarm;
  • Je begint met fietsen. De weerstand van de fiets zal iedere minuut toenemen, zodat u steeds harder zal moeten trappen;
  • Je blijft fietsen tot je niet meer kunt. Daarna mag je rustig uitfietsen en stoppen.

Tijdens de test worden je hartritme (ECG) en bloeddruk regelmatig gecontroleerd. Geef aan als je je onwel voelt (pijn in benen/borst, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid,..).

Soms worden tijdens de test ook de ademhalingsgassen (CO en CO2) geanalyseerd. Je krijgt dan een mondkapje op waarlangs je moet in –en uitademen. Dergelijke test wordt een ergospirometrie genoemd.

Mogelijke risico's en verwikkelingen?

Een inspanningstest is een veilig onderzoek. De test gebeurt steeds in aanwezigheid van een cardioloog.

Uitslag en nazorg?

Er is geen nazorg nodig voor het onderzoek. Je mag meteen naar huis.
Het verslag van het onderzoek zal opgestuurd worden naar je behandelend arts. Deze zal de resultaten samen met je bespreken.