Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen ons helpen om onze mentale en fysieke gezondheid te optimaliseren. Zij dienen enkel ter ondersteuning en vervangen geen gevariëerde en evenwichtige voeding, noch een goede levensstijl.

Specifieke vragen?
Wat is het prikkelbaar darm syndroom?

Het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverteringskanaal. PDS wordt ook wel IBS (irritable bowel syndrom)of spastisch colon genoemd.

Spijsvertering
Het spijsverteringskanaal kan eenvoudig voorgesteld worden als een holle buis die begint bij de mond en eindigt bij de endeldarm en de anus. De weg die het voedsel aflegt is ongeveer vijf tot zeven meter lang. De vertering start in de mond, waar het voedsel wordt fijngemalen en vermengd wordt met speeksel dat stoffen bevat die de vertering in gang zetten. Via de slokdarm komt het voedsel in de maag terecht waar het verdund wordt tot een voedselbrij door het zure maagsap. Vervolgens komt de voedselbrij geleidelijk in de dunne darm. De verteringssappen uit de galblaas en pancreas komen vrij, zodat het voedsel afgebroken kan worden tot deeltjes die klein genoeg zijn om via de wand van de dunne darm in de bloedbaan te worden opgenomen. Het restant van de voeding bestaat grotendeels  uit onverteerbare voedingsvezels. In de dikke darm wordt hieraan het water onttrokken, zodat stoelgang wordt gevormd. De stoelgang wordt tenslotte via de endeldarm uitgescheiden. 

Mensen met PDS hebben voornamelijk klachten van de darmen. Het klachtenpatroon wisselt per persoon. Er zijn een aantal hoofdklachten die bij iedereen met PDS voorkomen. Daarnaast zijn er bijkomende klachten die erg kunnen verschillen.
Hoofdklachten

 • buikpijn;
 • opgeblazen gevoel, winderigheid;
 • obstipatie en/of diarree;
 • slijm bij de stoelgang.

Enkele mogelijke andere klachten zijn:

 • slikklachten;
 • zuurbranden;
 • hoofdpijn;
 • spierpijn, pijn in gewrichten;
 • lage rugpijn;
 • pijn bij het vrijen;
 • vermoeidheid, slapeloosheid;
 • problemen met plassen;
 • ziek, grieperig gevoel;
 • psychische klachten:
  • angststoornissen.
  • depressie, neerslachtigheid.

Klachten zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen erg hinderlijk zijn bij allerlei dagelijkse activiteiten. Mensen met PDS stuiten nogal eens op onbegrip. Vriendschappen en andere relaties kunnen onder druk komen te staan, ook de seksuele relatie.

Medisch gezien is PDS geen ernstige aandoening. Er is geen verhoogde kans op andere chronische darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Iemand met PDS heeft geen grotere kans om darmkanker te krijgen.

Ondanks de klachten verloopt de spijsvertering bij PDS doorgaans goed en is er weinig risico voor voedingstekorten. Bij hevige, langdurige diarree worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen en kunnen er wel tekorten ontstaan. Een erg eenzijdige voeding, bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen,  verhoogt ook het risico op voedingstekorten.

PDS kan niet definitief worden genezen. De klachten kunnen wel worden aangepakt, zodat men er zo weinig mogelijk last van heeft. De eerste stap is een goede ‘zelfzorg’. Goed voor zichzelf zorgen betekent een gezond en regelmatige eetpatroon, voldoende beweging en op tijd ontspannen. Aanvullend kan men soms baat hebben bij het gebruik van medicatie, psychotherapie of alternatieve behandelingsmethoden.

Lees meer

Lees minder

Voedingssupplementen4 Producten

Voedingssupplementen kunnen ons helpen om onze mentale en fysieke gezondheid te optimaliseren. Zij dienen enkel ter ondersteuning en vervangen geen gevariëerde en evenwichtige voeding, noch een goede levensstijl.

CEREVISIA 30 caps               (voedingssupplement)
CEREVISIA 30 caps (voedingssupplement)
CEREVISIA 30 caps (voedingssupplement) 20,99 € Reserveer
CEREVISIA 90 caps                (voedingssupplement)
CEREVISIA 90 caps (voedingssupplement)
CEREVISIA 90 caps (voedingssupplement) 54,70 € Reserveer
ENTEROFYTOL 180 CAPS (voedingssupplement)
ENTEROFYTOL 180 CAPS (voedingssupplement)
ENTEROFYTOL 180 CAPS (voedingssupplement) 59,90 € Reserveer
ENTEROFYTOL 60 CAPS (voedingssupplement)
ENTEROFYTOL 60 CAPS (voedingssupplement)
ENTEROFYTOL 60 CAPS (voedingssupplement) 22,90 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: