Homeopatische middelen

Homeopatische middelen

Homeopatische middelen zijn geneesmiddelen op basis van stoffen van plantaardige, dierlijke, minerale of chemische oorsprong dat meerdere keren verdund en gedynamiseerd is. Lees aandachtig de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing op en in de verpakking. Laat je adviseren door je apotheker.

Specifieke vragen?
Wat verstaan we onder 'winderigheid' of 'flatulentie'?

We hebben het allemaal wel eens voor: we zitten in een muisstille zaal en plots laten we een windje ontsnappen… Gênant, maar niets abnormaals! Gemiddeld laten we bewust of onbewust 14 tot 25 winden per dag. Het gas dat daarbij vrijkomt (0,5 à 2 liter per dag!) is afkomstig uit het spijsverteringskanaal en wordt voornamelijk gevormd door de darmflora. De bacteriën die in onze darm leven bewerken onverteerde voedselresten. Bij dit proces komen heel wat gassen vrij. Een klein deel van het gas in onze darm is afkomstig van de bloedsomloop. En ook door te slikken komt er gas in onze darm terecht.

Het darmgas bestaat voornamelijk uit reukloze gassen zoals stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Toch stinken ons winden soms. Dit is te wijten aan stinkende gassen die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Het is daarom niet verwonderlijk dat een aanpassing van onze voedingsgewoonte soms al heel wat geurhinder kan voorkomen!

We zetten de verschillende oorzaken van winderigheid even op een rijtje:

 • Inslikken van lucht. Bij snel praten, snel eten en drinken, spanning, stress, roken, hardnekkig kauwgom kauwen of drinken door een rietje wordt er veel extra lucht ingeslikt. Dit kan eveneens gebeuren wanneer een kunstgebit niet echt vast zit.
 • Voedingsmiddelen die een aanzienlijke portie gas bevatten, zoals koolzuurhoudende (fris)dranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet.
 • Sommige koolhydraten uit bepaalde vruchten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt. Hierdoor komt er ook weer extra gas vrij. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn peulvruchten, uien, prei, paprika, knoflook en koolsoorten. Ook het zoetstofmiddel fructose uit fruit wordt minder goed verteerd en zorgt voor extra gasvorming.
 • Lightproducten bevatten vaak sorbitol of fructose als zoetstofmiddel. In de darm gaan deze onverteerde zoetstoffen gisten door de inwerking van de darmbacteriën. Ook hierbij komt gas vrij.
 • Geneesmiddelen met een laxerende werking, zoals lactulose, zemelen en vezelpreparaten leiden tot extra gasvorming.
 • Bepaalde darmaandoeningen zoals obstipatie, het prikkelbare darmsyndroom, lactoseintolerantie en glutenallergie (coeliakie) kunnen eveneens winderigheid met zich meebrengen.
 • Ook onze leeftijd speelt een rol. Wanneer we ouder worden verlopen alle verteringsprocessen wat minder vlot, waardoor er meer onverteerde voedselresten ten prooi vallen aan de darmflora in de dikke darm. Daarenboven verslappen onze spieren wanneer we ouder worden, zo ook de sluitspier van de anus. Het is niet verwonderlijk dat windjes daardoor sneller kunnen ontsnappen.
 • Na een recente bevalling kunnen we eveneens wat meer last krijgen van winderigheid, doordat de spieren en de zenuwen in de anus wat zijn uitgerekt. Training van bekkenbodemspieren kan dit probleem verhelpen.

Lees meer

Lees minder

Homeopatische middelen3 Producten

Homeopatische middelen zijn geneesmiddelen op basis van stoffen van plantaardige, dierlijke, minerale of chemische oorsprong dat meerdere keren verdund en gedynamiseerd is. Lees aandachtig de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing op en in de verpakking. Raadpleeg steeds je (homeopatische) arts of apotheker.

Het is vanwege de wetgeving niet altijd mogelijk om op de website meer informatie te geven over deze producten.
Via een persoonlijk contact mogen wij je wel advies geven en je informeren over het gebruik van deze producten.

UNDA NUXIL SIROOP KIND 125ML   (homeopatisch geneesmiddel)
UNDA NUXIL SIROOP KIND 125ML (homeopatisch geneesmiddel)
UNDA NUXIL SIROOP KIND 125ML (homeopatisch geneesmiddel) 10,85 € Reserveer
VANOCOMPLEX NR 37 50 ML (homeopatisch geneesmiddel)
VANOCOMPLEX NR 37 50 ML (homeopatisch geneesmiddel)
VANOCOMPLEX NR 37 50 ML (homeopatisch geneesmiddel) 15,00 € Reserveer
VANOCOMPLEX NR 7 50 ML (homeopatisch geneesmiddel)
VANOCOMPLEX NR 7 50 ML (homeopatisch geneesmiddel)
VANOCOMPLEX NR 7 50 ML (homeopatisch geneesmiddel) 15,00 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: