Oorstokjes

Oorstokjes

Gebruik liever geen wattenstaafjes om je gehoorgang zuiver te maken. Je kan eventueel een oorlepeltje of oorspray gebruiken. Draag je een hoorapparaat, dan zul je zeer regelmatig je oorsmeer moeten verwijderen. Er bestaan speciale oordruppels om een stop op te lossen.

Specifieke vragen?
Wat is oorsmeer?

Oorsmeer wordt gemaakt in de oorsmeerklieren van ons oor en vormt een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van de huid) uit afgestoten huidschilfers. Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten. Oorsmeer hoort alleen thuis in het buitenste eenderde deel van de gehoorgang, waar het wordt aangemaakt. Het oorsmeer beschermt ons oor tegen vocht, uitdroging, bacteriën en andere ziektekiemen. Het oorsmeer heeft ook een reinigende functie door het wegvagen van kleine onzuiverheden zoals stof, vuil en insecten.

De gehoorgang reinigt zichzelf van een overmaat aan oorsmeer doordat vers, vochtig oorsmeer indroogt en korrelig wordt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang. Op deze manier wordt het oorsmeer mee naar buiten genomen. Denk maar aan een gletsjer. Het kaakgewricht masseert ook door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de  uitgang van de gehoorgang. Het oor met water wassen is dus meestal voldoende, want bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.

Naarmate we ouder worden, dikt het oorsmeer in en wordt het taaier, brokkelig en scherp. Dit kan problemen geven bij de zelfreiniging van het oor. Overmatige haargroei in het oor, een nauwe gehoorgang, bepaalde ziekten of het terugduwen van oorsmeer kan ook het evenwicht van aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Als er te weinig oorsmeer wordt afgevoerd, kan er een oorsmeerophoping ontstaan met oorsmeer dieper dan in het buitenste eenderde van de gehoorgang.

Lees meer

Lees minder

Oorstokjes3 Producten

Je oren reinigen met een wattenstaafje is geen goed idee. Het probleem is dat je met een wattenstaafje meer oorsmeer naar binnen kan duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen. Bovendien is er een risico dat je je trommelvlies beschadigd. Als  je er echter voor zorgt dat het wattenpluimpje steeds in zijn geheel zichtbaar blijft tijdens het reinigen, is het risico dat je te diep gaat het kleinst.
Voor baby's bestaan er speciale wattenstaafjes met een verdikking zodat je zeker niet te diep kan gaan.

COTONDOU PLUS HOUT 240 UITEINDEN 1 DS KM
COTONDOU PLUS HOUT 240 UITEINDEN 1 DS KM
COTONDOU PLUS HOUT 240 UITEINDEN 1 DS KM 4,95 € Reserveer
COTONDOU PLUS HOUT 480 UITEINDEN 1 DS GM
COTONDOU PLUS HOUT 480 UITEINDEN 1 DS GM
COTONDOU PLUS HOUT 480 UITEINDEN 1 DS GM 7,95 € Reserveer
TIPPYS BABY BUDS 50 PAPIEREN STAAFJES
TIPPYS BABY BUDS 50 PAPIEREN STAAFJES
TIPPYS BABY BUDS 50 PAPIEREN STAAFJES 3,05 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: