Winderigheid

Winderigheid

Indien je moeite hebt met vlot naar de wc te kunnen, kies dan voor een zachte laxativa op basis van vezels, zenelen of lactulose. Neem ook eens je voedingspatroon onder de loep, bepaalde voedingsmiddelen geven aanleiding tot gasvorming!

Specifieke vragen?
Wat verstaan we onder 'winderigheid' of 'flatulentie'?

We hebben het allemaal wel eens voor: we zitten in een muisstille zaal en plots laten we een windje ontsnappen… Gênant, maar niets abnormaals! Gemiddeld laten we bewust of onbewust 14 tot 25 winden per dag. Het gas dat daarbij vrijkomt (0,5 à 2 liter per dag!) is afkomstig uit het spijsverteringskanaal en wordt voornamelijk gevormd door de darmflora. De bacteriën die in onze darm leven bewerken onverteerde voedselresten. Bij dit proces komen heel wat gassen vrij. Een klein deel van het gas in onze darm is afkomstig van de bloedsomloop. En ook door te slikken komt er gas in onze darm terecht.

Het darmgas bestaat voornamelijk uit reukloze gassen zoals stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Toch stinken ons winden soms. Dit is te wijten aan stinkende gassen die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Het is daarom niet verwonderlijk dat een aanpassing van onze voedingsgewoonte soms al heel wat geurhinder kan voorkomen!

We zetten de verschillende oorzaken van winderigheid even op een rijtje:

 • Inslikken van lucht. Bij snel praten, snel eten en drinken, spanning, stress, roken, hardnekkig kauwgom kauwen of drinken door een rietje wordt er veel extra lucht ingeslikt. Dit kan eveneens gebeuren wanneer een kunstgebit niet echt vast zit.
 • Voedingsmiddelen die een aanzienlijke portie gas bevatten, zoals koolzuurhoudende (fris)dranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet.
 • Sommige koolhydraten uit bepaalde vruchten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt. Hierdoor komt er ook weer extra gas vrij. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn peulvruchten, uien, prei, paprika, knoflook en koolsoorten. Ook het zoetstofmiddel fructose uit fruit wordt minder goed verteerd en zorgt voor extra gasvorming.
 • Lightproducten bevatten vaak sorbitol of fructose als zoetstofmiddel. In de darm gaan deze onverteerde zoetstoffen gisten door de inwerking van de darmbacteriën. Ook hierbij komt gas vrij.
 • Geneesmiddelen met een laxerende werking, zoals lactulose, zemelen en vezelpreparaten leiden tot extra gasvorming.
 • Bepaalde darmaandoeningen zoals obstipatie, het prikkelbare darmsyndroom, lactoseintolerantie en glutenallergie (coeliakie) kunnen eveneens winderigheid met zich meebrengen.
 • Ook onze leeftijd speelt een rol. Wanneer we ouder worden verlopen alle verteringsprocessen wat minder vlot, waardoor er meer onverteerde voedselresten ten prooi vallen aan de darmflora in de dikke darm. Daarenboven verslappen onze spieren wanneer we ouder worden, zo ook de sluitspier van de anus. Het is niet verwonderlijk dat windjes daardoor sneller kunnen ontsnappen.
 • Na een recente bevalling kunnen we eveneens wat meer last krijgen van winderigheid, doordat de spieren en de zenuwen in de anus wat zijn uitgerekt. Training van bekkenbodemspieren kan dit probleem verhelpen.

Lees meer

Lees minder

Geneesmiddelen5 Producten

Ga verstandig om met geneesmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter. Indien bepaalde zaken niet echt duidelijk zijn, contacteer dan je apotheker. Indien je een arts of medisch specialist raadpleegt, breng hem/haar steeds op de hoogte dat je dit geneesmiddel gebruikt.

IMONOGAS 240 MG 30 CAPS (geneesmiddel)
IMONOGAS 240 MG 30 CAPS (geneesmiddel)
IMONOGAS 240 MG 30 CAPS (geneesmiddel) 10,17 € Reserveer
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS                (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS (geneesmiddel) 19,48 € Reserveer
CARMENTHIN 90mg/50mg 42 caps (geneesmiddel)
CARMENTHIN 90mg/50mg 42 caps (geneesmiddel)
CARMENTHIN 90mg/50mg 42 caps (geneesmiddel) 27,96 € Reserveer
CARMENTHIN 90mg/50mg 84 caps (geneesmiddel)
CARMENTHIN 90mg/50mg 84 caps (geneesmiddel)
CARMENTHIN 90mg/50mg 84 caps (geneesmiddel) 38,63 € Reserveer
TEMPOCOL 182 MG 120 CAPS (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 120 CAPS (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 120 CAPS (geneesmiddel) 29,98 € Reserveer
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     
Meer productcategorieën