Ichtyose

Ichtyose

Een ongeneeslijke zeldzame ziekte, ook wel gekend als 'vissenvel'. In de hoornlaag van de huid treedt verdroging en schubvorming op. De gevormde huidlagen schilferen en de huid is erg droog. Er zijn ongeveer twintig verschillende vormen waarvan de meeste erg zeldzaam zijn.

Specifieke vragen?
Wat is ichtyose?

Ichtyose of 'vissenvel' is een zeldzame huidziekte waarbij op de huid verdroging en schubvorming optreedt. Bij ichtyose gaan de gevormde huidlagen schilferen en is de huid erg droog. Er zijn ongeveer twintig verschillende vormen waarvan de meeste erg zeldzaam zijn.

Hoewel er enkele niet erfelijke vormen bestaan, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie, tekorten in de voeding, hormonale stoornissen of kwaadaardige aandoeningen, zijn de meeste vormen van ichthyosis erfelijk bepaald. In deze gevallen wordt ichthyosis veroorzaakt door een “fout” in een gen (=drager van erfelijke informatie).

De beschikbare middelen voor de uitwendige en inwendige behandeling van de verschillende varianten van ichthyosis geven geen blijvende genezing. Niettemin lukt het steeds beter de verschillende vormen van ichthyosis goed onder controle te houden.

LOKALE MIDDELEN
Bij milde uitingen van ichthyosis kan men vaak volstaan met ureum- of melkzuurhoudende zalven. Deze middelen hebben tot doel de hoornlaag dunner te maken en te voorkomen dat de huid uitdroogt. Voor de wat ernstiger gevallen gebruikt men salicylzuur of propyleenglycol, evenals de eerdergenoemde stoffen bedoeld als hoornoplossend middel. Ook crèmes of zalven, afgeleiden van vitamine D3 bevatten vormen een groep zeer werkzame middelen.

ORALE MIDDELEN
In de ernstigste gevallen kan de toepassing van orale retinoïden (afgeleiden van vitamine A die via de mond worden ingenomen), zoals acitretine (Neotigason®) al dan niet in combinatie met de eerder genoemde crèmes of zalven worden overwogen.

LICHTTHERAPIE
Lichttherapie, in het bijzonder badPUVA, heeft gunstige effecten op de ichthyosis-huid. De lichtstralen verminderen de roodheid en verstevigen de stuctuur van de huid. Deze resultaten zijn helaas van tijdelijke duur. Na stoppen van de UV kuur dient men nog altijd de huid te blijven invetten.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: