Aneurysma

Aneurysma

Een aneurysma, een verwijding of uitstulping van een bloedvat, kan lange tijd ongemerkt groeien zonder dat je er erg in hebt. Het kan zich voordoen in de buik, ter hoogte van de borstkas of in de hersenen. Je kunt heel wat doen om het risico op een aneurysma te verkleinen.

Specifieke vragen?
Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een uitstulping van een bloedvat. Deze uitstulping ontstaat meestal op een, aangeboren, zwakke plek in de wand van een slagader. Onder grote druk van het bloed kan de wand verwijden en naar buiten gaan puilen.

In de meeste gevallen treden er geen symptomen op en wordt het aneurysma bij toeval tijdens een onderzoek ontdekt. Wanneer een aneurysma groter wordt, kan er een scheur ontstaan, met een inwendige bloeding tot gevolg. In dat geval zullen er onmiddellijk lichamelijke klachten optreden.

Aneurysma’s kunnen voorkomen in alle slagaders van het lichaam maar komen het meeste voor in de aorta. De aorta is de grootste slagader in het lichaam en vervoert het bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Wanneer een aneurysma ontstaat in het gedeelte van de aorta dat door de buik loopt, is er sprake van een abdominaal aorta aneurysma (AAA). Wanneer de uitstulping groter wordt of gaat lekken kunnen er klachten optreden zoals een kloppend gevoel in de buik of rugpijn. Een scheur in een AAA leidt tot hevige pijn in de buik en de rug en is vaak fataal.

Een aneurysma in het gedeelte van de aorta dat door de borstkas loopt, wordt een thoracaal aorta-aneurysma (TAA) genoemd. Indien de uitstulping zo groot is dat ze druk uitoefent op de omliggende weefsels, kunnen klachten optreden zoals kortademigheid, heesheid, slikproblemen en pijn in de rug.

Een hersenaneurysma is een uitstulping in een hersenslagader. Bij een scheur in de wand ontstaat er een hersenbloeding. Aneurysma’s kunnen ook in andere slagaders voorkomen, zoals in de knieholte, de bovenbeenslagaders en de kransslagaders (rond het hart).

Een aneurysma komt vaker voor op hoge leeftijd en meer bij mannen dan bij vrouwen.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën
Meer productcategorieën