Slaap- en kalmeermiddelen

1/08/2021: Slaap- en kalmeermiddelen
Het gebruik houdt heel wat risico's in.

Slaap- en kalmeermiddelen, pas als laatste redmiddel

Telewerken, huisgemaakte diners, een rustiger ritme … op papier lijkt de gezondheidscrisis wel wat voordelen in te houden. Maar al meer dan een jaar tuimelen we ook van de ene lockdown in de andere, vliegt hoop regelmatig de deur uit tijdens persconferenties, zien we tijd voorbijgaan zonder dat we onze geliefden van 'buiten de bubbel'  mogen knuffelen … Koppel daar de angst om besmet te raken met het coronavirus aan en nog wat twijfel over de vaccins, en je begrijpt meteen waarom heel veel Belgen het mentaal heel zwaar hebben. Eén ding is zeker: er zijn oorzaken genoeg aan te duiden voor gevoelens van stress of angst, en voor slapeloosheid. Misschien heb je zelf al overwogen om die misschien te verhelpen met een slaap- of kalmeermiddel? Lees dan toch maar even verder, want die geneesmiddelen gebruik je niet zomaar even …

Geen duurzame oplossing
Slaap- en kalmeermiddelen kunnen nuttig zijn vo r bepaalde patiënten. Ze werken snel en verlichten dus snel symptomen. Maar ze bieden geen duurzame oplossing want ze behandelen de oorzaak van de problemen niet, en bij gebruik kan er snel gewenning en verslaving optreden. Een onderzoek van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten toonde zelfs aan dat 38% van personen die benzodiazepines (de geneesmiddelenklasse waartoe de meeste kalmeermiddelen behoren) gebruiken, psychologische afhankelijkheid van hun behandeling vertoonde. Het is dus essentieel om het advies van je arts goed op te volgen tijdens een behandeling met deze geneesmiddelen.

Slaap- en kalmeermiddelen kunnen ook leiden tot geheugenverlies, verwarring of slaperigheid overdag, wat een risico op vallen inhoudt – zeker voor oudere mensen. In de mate van het mogelijke, kies je dus beter voor andere oplossingen. Op de lange termijn zijn een gezonde levensstijl en bepaalde nietmedicamenteuze alternatieven meer effectief.

Tijdens de crisis …

Volgens een onderzoek van Sciensano gaf 1 op de 5 mensen in december 2020 aan dat hij of zij leed aan angstgevoelens. 7 personen op de 10 gaven ook aan dat ze  slaapproblemen hadden tijdens de gezondheidscrisis.

Tips tegen stress, angst en slapeloosheid

  • Eet gezond. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is essentieel voor je welzijn. Beperk zo veel mogelijk de consumptie van alcohol, energiedrankjes en cafeïnehoudende dranken.

  • Varieer je gedachten. Probeer dagelijks een moment in te bouwen waarop je een aangename activiteit kan doen (hobby, relaxatieoefening …). Dat zal je toelaten om aan iets anders te denken en te ontspannen.

  • Bouw ook pauzemomenten in overdag. Laat je werk die momenten niet verstoren. Een gezond evenwicht tussen werk en privé is belangrijk.

  • Beweeg. Regelmatige fysieke activiteit houdt je gezond en gelukkig. Kies een activiteit die je leuk vindt en op jouw eigen niveau. Probeer echter geen intensieve training te doen net voor bedtijd!

  • Beperk informatie die angstig maakt. Kijk wat minder naar sociale media, nieuwssites of televisiejournaals waarin je veel info ziet passeren die angstig kan maken, zoals over COVID-19.

  • Laat je begeleiden. Een professionele zorgverstrekker kan je met psychotherapie helpen of je kan steun vinden in je intieme kring. Iedere vorm van ondersteuning.

Is jouw gebruik riskant?

Gebruik je slaap- of kalmeermiddelen en vraag je je af of jouw gebruik riskant is voor verslaving? De anonieme zelftest van de Druglijn kan je helpen om te bepalen of jouw gebruik problematisch is. Aarzel ook niet om je apotheker in alle vertrouwelijkheid aan te spreken. Hij of zij kan in overleg met je arts een afbouwschema opstellen en je nietmedicamenteuze alternatieven voorstellen.

Dit is een artikel uit het zomermagazine 2021 'Welkom bij je huisapotheker' (redactie APB) dat voor je klaar ligt in de apotheek. Het staat boordevol nuttige gezondheidsinformatie. Vraag ernaar.