Jodiumtabletten

5/03/2022: Jodiumtabletten
Wat moet je doen?

Meer dan een week geleden verklaarde Vladimir Poetin de oorlog aan Ruslands buurland, Oekraïne, door het land binnen te vallen. Menselijk en materieel leed volgen elkaar op, dreigementen met nucleaire wapens worden in de mond genomen en kerncentrales worden onder vuur genomen. Een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking is, als reactie op deze dreiging, jodiumtabletten in huis gaan halen. Je kan jodiumtabletten gratis verkrijgen bij apothekers. Laat ons vooral hopen dat we ze niet nodig hebben. 

Op het juiste moment een bepaalde hoeveelheid stabiel jodium innemen, in tabletvorm, kan je schildklier beschermen tegen het opnemen van radioactief jodium, dat mogelijk vrij kan komen bij een nucleair incident. De hoeveelheid en de timing rond het innemen van deze tabletten wordt via officiële kanalen van de overheid gecommuniceerd, in het geval van een nucleair incident. Neem jodiumtabletten niet preventief in, zonder aanleiding of expliciete info van de overheid: dit heeft schadelijke gevolgen voor uw gezondheid. Eens je 40 jaar of ouder bent is het innemen van jodiumtabletten sowieso afgeraden. Activeer je inschrijving op de BE-alert berichtgeving van de overheid, zodat je noodberichten kan ontvangen via SMS. 

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en het Crisiscentrum volgen de oorlog sowieso op de voet en komen als eerste met gepaste adviezen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en gesneuvelden en alle andere onschuldigen die getroffen worden door deze manie en hebzucht van onderdrukkers.