Veilig de zomer door

11/06/2023: Veilig de zomer door
Wat kan je doen om extra gezondheidsrisico's te vermijden bij hoge temperaturen...

Als je deze dagen de deur uitgaat, voel je de zonnestralen op je gezicht dansen. De warme bries speelt met je haren… ja het is weer die tijd van het jaar dat de temperaturen de hoogte in schieten en dat de ijsjes smelten vooraleer je de tijd hebt om ze op te likken. Het warme weer heeft zijn intrede gedaan, en daarmee ook gelijktijdig de nood aan voorzichtig zijn en goed voorbereid zijn. Want naast mogelijke zonovergoten avonturen, liggen extra gezondheidsrisico's ook op de loer.
Wat doe je nu best in deze warme periode?

 • Drink voldoende water, zelfs als je geen dorst hebt. Hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging, dus zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt. Vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken, omdat deze je uitdroging kunnen verergeren.
 • Blijf binnen tijdens de heetste uren: Probeer tussen 11.00 uur en 16.00 uur binnen te blijven, wanneer de zon het felst is en de temperaturen het hoogst zijn. Als je toch naar buiten moet, zoek dan schaduwrijke gebieden op en draag lichte, ademende kleding.
 • Bescherm jezelf tegen de zon: Draag een breedgerande hoed en zonnebril om je gezicht en ogen te beschermen tegen de zon. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
 • Koel jezelf af: Zoek verkoeling in airconditioned ruimtes, neem verfrissende douches of gebruik een ventilator om jezelf af te koelen. Draag lichte kleding en gebruik eventueel een natte handdoek op je nek of voorhoofd om je lichaamstemperatuur te verlagen.
 • Hou in huis alle ramen en deuren dicht, bij voorkeur ook de gordijnen en/of rolluiken. Verluchten van de woning doe je best 's morgens heel vroeg of 's avonds laat.

Deze vier bovenstaande tips bieden soelaas voor iedereen, maar soms is het nodig om nog wat extra op te letten. Vooral oudere mensen en mensen met een chronische aandoening moeten extra op hun hoede zijn.

 • Oudere mensen hebben mogelijk een groter risico op gezondheidsproblemen bij hoge temperaturen. Blijf in contact met familie, vrienden of buren om ervoor te zorgen dat ze weten dat je veilig bent en kunnen ze de nodige hulp geven als dat nodig is.
 • Houd medicatie op peil: Sommige medicijnen kunnen de reactie van het lichaam op hitte beïnvloeden. Oudere mensen moeten hun medicatie volgens voorschrift innemen en eventuele bijwerkingen of veranderingen in hun gezondheid melden aan hun zorgverlener.
 • Vermijd zware inspanning: Oudere mensen moeten inspannende activiteiten beperken tijdens extreme hitte. Probeer binnen te blijven en zoek verkoeling in een frisse omgeving.

Naast alle bovenstaande tips, geven we er nog een paar extra mee voor mensen die kampen met een chronische uitdaging.

 • Mensen met een chronische aandoening moeten overleggen met hun zorgverleners over specifieke maatregelen die ze moeten nemen tijdens hete weersomstandigheden. Ze kunnen advies krijgen over medicatieaanpassingen, vochtinname en andere individuele behoeften.
 • Mensen met chronische aandoeningen moeten alert zijn op symptomen die verergeren bij warm weer, zoals kortademigheid, duizeligheid of vermoeidheid. Als deze symptomen optreden, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
 • Creëer een hittebestendige omgeving: Zorg voor een koele omgeving thuis door gebruik te maken van airconditioning, ventilatoren of andere koelmethoden die geschikt zijn voor de specifieke uitdaging van de persoon. Dit kan helpen om oververhitting te voorkomen.

Laat bovenstaande tips je echter niet afschrikken om te genieten van de zon met haar stralende glimlach. Als we rekening houden met wat extra maatregelen, kan je volop genieten van de aangename temperaturen. Laat het warme weer je vrolijkheid en gelukzaligheid versterken, omarm deze zonovergoten dagen en geniet slim en bewust van het beste dat de zomer ons te bieden heeft. Zorg goed voor jezelf door koel en gehydrateerd te blijven en hou een oogje in het zeil bij de mensen die je kent die ouder zijn of kampen met een chronische uitdaging, let vooral op waarschuwingssignalen die kunnen duiden op oververhitting of uitdroging.

Op die manier kunnen we samen genieten van het heerlijk zomerweer.