Astma

Astma

Schone lucht is belangrijk voor astmapatiënten. Huisstof, fijn stof, pollen in de lucht, schimmels in huis, zijn allemaal factoren die astma kunnen uitlokken. Ook de luchtvochtigheid in huis is belangrijk, deze ligt bij voorkeur tussen 40 en 50%.

Specifieke vragen?
Wat is astma?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij een astma-aanval zijn de luchtwegen vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en je krijgt een benauwd, verstikkend gevoel. Je kan last hebben van een piepende of brommende ademhaling, een hardnekkige hoest, zweten, paniek... Sommige mensen hebben bij een verkoudheid of infectie van de luchtwegen wel eens een piepende ademhaling, maar dit wijst daarom zeker niet op astma. Bij astma komen en gaan de klachten typisch in de vorm van aanvallen. Sommigen krijgen slechts af en toe een aanval, anderen kunnen dagenlang ziek zijn. Ook de ernst van de aanvallen kan heel erg wisselen en is niet te voorspellen. Als je geen aanval hebt, kunnen je longen bijna normaal werken en heb je geen klachten.

Als astma ernstig wordt, kan de ademnood zo hevig zijn, dat je niet in staat bent om zinnen af te maken. Je lippen, tong, vingers en tenen kunnen blauw kleuren en je kan uiteindelijk zelfs in coma geraken.

Astma kan op elke leeftijd beginnen. De meeste volwassenen hebben het echter al tijdens de kinderjaren ontwikkeld. Astma komt in sommige families meer voor.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën
De impact van ozon